Svetišče | Obredi | Uroki | Glasniki | Stik | Prehod

svetišče

Kdo je Malik?

Naša vera je praznoverje,
naš bog je malik,
naše svetišče je svet.

Skupina Malik je nastala iz želje po odkrivanju tistih razsežnosti življenja, ki se odpirajo za navidezno resničnostjo sveta, v katerem živimo. To je iskanje nevidnega sveta, ki postane resničen šele takrat, ko začnemo vanj verjeti. Nobena stvar ni samoumevna. Za vse je potrebna vera. Sedanji glasbeni izraz skupine je nastal skozi poglobljeno iskanje, ki je trajalo več kot deset let. Tektonski ritmi in fluidne melodije poosebljajo bistvo skrivnostne in večpomenske Malikove narave.
Basist in bobnar Jošt in Vid Drašler sta poleg pevca Simona Černelča pri skupini že od nastanka leta 1998. Po nekaj letih glasbenega iskanja se jim pridružil kitarist Andrej Černelč, pred kratkim pa še Damjan Dobrina, tudi on na kitari. Svoje prve posnetke so objavili na skupni plošči štirih skupin iz Bistrica ob Sotli. Album je izšel leta 2004 pod naslovom Urok, leta 2010 pa je Malik izdal še svojo prvo samostojno ploščo z naslovom Praznoverje.

Kaj je Malik?

Pod bleščečim videzom časa se širi brezno najostudnejše bede. Zdi se, da Malik še nikoli ni bil bolj resničen. Malik je prispodoba našega časa. To je doba velikih obljub in prevar, vrtoglavega napredka in nazadovanja, navideznih možnosti in hladnih streznitev. Pravzaprav se zdi, da Malik ni samo posamičen pojav, temveč vzorec, po katerem se odvija kolesje časa.
Malik pa je še veliko več kot to. Po eni strani je prekletstvo, v katerem se je znašel sodobni človek, po drugi pa je lahko tudi pot, ki vodi iz njega. Malik je namreč zabloda, ki nas zapelje v nek drug svet, v neresničnost, v bežno omamo. Malik je bog Pohote, brezno brez dna, mednožje vesolja, črna luknja, iz katere vse izvira in se vanjo vrača. Malik je privid iz naših sanj, ogledalo nas samih, naša poslednja resničnost. Če je Bog prispodoba Resnice, potem je Malik bog Zablode. Bog grozi s Pogubo, Malik vabi z Naslado. Malik je bog praznoverja, bog brezbožnežev in ostalih krivovercev. Verniki praznoverja ne iščejo resnice, temveč stranpoti in zablode, ki se jim nasladno vdajajo. Malik ne oznanja večnih resnic, pač pa jih zavrača, sprevrača in ustvarja nove. Njegov nauk se širi skozi obrede praznoverja, ki uresničujejo samo sebe.

Več o njem si lahko preberete v praznoverskem razodetju.

Glasbena Skupina Malik © 2010